top of page

Дезинфекция и стерилизация – водещ фактор в красивия маникюр

/Теодора Георгиева – професионален маникюрист/


Красотата е здраве, а здравето е правилен подход и отлична грижа. Затова водещият елемент в работата на професионалния маникюрист е дезинфекцията на работното място и стерилизацията на всички инструменти и материали, с които конкретния професионалист работи всекидневно.

Абсолютно погрешно е твърдението, че ако се дезинфекцира не е необходимо да се стерилизира или обратното. Това би довело до редица проблеми със здравето не само на клиента, но и на маникюриста.


Безспорно, всеки уважаващ професията си човек, спазва стриктно правилния начин на почистване, като не на последно място е и старателната обработка на работното място. Тя обаче е твърде индивидуална за всеки. Припомняме част от основните стъпки, които улесняват работата ни и гарантират здраве и успешни резултати:

„Дезинфекцията на инструментите започва със старателно измиване с топла вода. Употребата на четка и измивно средство е задължителна. Само по този начин ще свалим биологичния материал и мръсотията по инструментите.


Видът на дезинфектанта определя как се работи с конкретния разтвор. За това е необходимо стриктно да следваме инструкциите на препарата за неговото разреждане. За още по-качествена дезинфекция е необходимо да се поставят в ултразвукова вана, тъй като тя почиства най-добре фрезите.


Отново следваме инструкциите на препарата, за да сме наясно колко минути трябва да продължи дезинфекцията във ваната. Когато свърши цикълът на ултразвука, инструментите се изваждат и задължително се измиват под течаща вода. Подсушава се старателно и се поставя в стерилизатор за един час на температура от 220 градуса. По този начин се убиват всички микроорганизми, спори и зарази.


След това ножичките и клещите се смазват с една капка машинно масло. Поставят се в крафт пакет. Може да се съхраняват и в ув шкаф.


Спазването на правилната пропорция и работата стъпка по стъпка гарантира здраве за нашите клиенти и по-дълъг живот на нашите инструменти!“

77 views0 comments

Comments


bottom of page